Photoshop på sociala medier – ja eller nej?

Under de senaste åren har världen sett en mer eller mindre explosiv utveckling av sociala medier. Kändisar delar med sig av sin vardag, chefens liv kan nu följas och till och med farmor har Facebook! Nåja, detta är kanske inte alltid fallet, men sanningen är att våra liv har blivit oändligt mer offentliga. Ett problem som lett till heta debatter under senare år är att många använder photoshop för att förbättra sina bilder och försköna sina liv. Men är detta egentligen ett riktigt problem, eller är det mer av ett ”first world problem”?

Nej till Photoshop

Under de senaste 20 åren har vi kunnat se en trend som på många sätt har varit skadlig, framför allt för unga. De trådsmala modellerna som syns i modetidningarna har ofta ätstörningar, och pressen att vara tillräckligt smal, vältränad och snygg är enorm. Därför kan det bli ännu jobbigare att se bilder på personer som ser ”perfekta” ut, eftersom det ökar pressen ännu mer. Önskan att ha lika smala ben som Gigi Hadid eller ha samma platinablonda hår som Jennifer Lawrence kan få unga att känna sig otillräckliga. Problemet är ännu större när bilderna inte ens är ”riktiga” utan editerade, eftersom många då försöker uppnå en helt orealistisk skönhetsstandard. Du som är förälder, lärare eller som ska gå en ledarskapsutbildning bör ha detta i åtanke.

Ja till Photoshop

Med tanke på att halva världens befolkning lever på mindre är $2.5 om dagen, och hela 80% av världens invånare lever på under $10 per dag, så kan man tycka att photoshoppade bilder inte är något enormt problem. När vi har enorma klimatproblem, krig och epidemier tycks det betydligt viktigare att debattera om hur vi kan lösa de här påtagliga problemen som faktiskt hotar vår egen existens. Att vissa människor, kanske främst de yngre generationerna, vill imponera på sina bekanta av olika anledningar är inte ett problem av samma vikt. Dessutom innebär photoshop inte bara att man redigerar näsan mindre eller tänderna vitare, utan även att man förstärker ljuset och färgerna på bilden av princesstårtan man fått på sin födelsedag. Är det också ett tecken på osäkerhet?

Slutsats

Användningen av photoshop har givetvis både fördelar och nackdelar. Samtidigt som editerade bilder inte är det största problemet världen står inför, så bör man inte minimera människors känslor. Att unga får signaler från media att de måste vara si eller så är naturligtvis inte bra, och det är definitivt något samhället bör arbeta med. Att förändra synen på skönhet till en som är sund är definitivt något vi bör sträva efter, men samtidigt kan vi inte kräva att photoshop ska förklaras olagligt. Därför är lagom-principen ett vinnande val i det här fallet – vi kan väl editera våra bilder med måtta?

Leave a Reply

mts_best