Communityn om filmer

Film är ett vanligt intresse, och det är således inte konstigt att det finns flera sajter och communityn på nätet som är dedikerade åt detta ämne. Det handlar om webbsidor och forum där filmälskare kan samlas för att diskutera sina favoritfilmer, recensera en film de tyckte om (eller inte tyckte om) och hitta information om alla filmer de är intresserade av.

En av de största av dessa sidor är den som kallas Internet Movie Database, eller IMDB. IMDB är precis vad namnet antyder, det vill säga en databas över världens alla filmer och tv-serier, men det är också mycket mer än så. Förutom att hitta information om olika filmer (till exempel vilka skådespelare som är med, vem som regisserat och en sammanfattning av filmens handling) kan användare på sidan även skriva recensioner av filmerna och ge dem betyg. Betygen används sedan för att kompilera olika topplistor, till exempel IMDB:s ”Topp 250”-lista över de 250 filmerna med bäst betyg på sidan.

För att bidra med information till sidan måste man först registrera sig, vilket man gör via ett formulär. Även efter att man är registrerad användare är det dock inte säkert att den information man lägger upp på sidan godkänns; den granskas av IMDB:s egna experter först.popcorn-1433327_960_720

En annan sajt om filmer är Rotten Tomatoes, som fungerar som en samlingsplats för alla recensioner av filmer som finns på nätet. De som arbetar på sidan söker igenom nätet och tidningar efter recensioner av en film, och räknar sedan ut ett medelvärde för filmen baserat på det betyg den fått i de olika recensionerna. Man kan med andra ord använda sidan om man vill få en överblick över vad filmkritiker generellt tycker om en film. Medlemskap på sidan är frivilligt – man kan använda den utan att vara registrerad, men som registrerad användare kan man också bidra med sina egna recensioner.

Om man är en verklig filmälskare är det ett måste att vara medlem i båda dessa communityn. Något annat som är ett måste är att man har tillgång till en eller flera streamingtjänster för film, till exempel C More, så att man alltid har tillgång till bra filmer.

Leave a Reply

mts_best