Nätdejting

Dejtingsajter är en form av community, och idag finns både rena dejtingsidor och sociala medier som riktat in sig mot olika former av dejting. När nätdejting kom under internets vagga var det inte något man pratade särskilt högt om. Åtminstone inte med andra än de allra närmsta. Det var okänt och lite tabubelagt. Idag är nätdejting en naturlig del av många singlars vardag. Man skäms inte längre över att leta vänner eller partners via nätet.

Close-up Of Woman With Heart Sign Chatting On Social Networking Site On Laptop

Det finns mängder av varierande dejtingsidor. De olika sidorna är oftast nischade mot en speciell målgrupp, och det finns till och med dejtingsidor som riktar sig till redan upptagna människor. Huruvida det är moraliskt rätt eller inte är omdiskuterat. Fler än en miljon svenskar är medlemmar på någon form av dejtingsajt. Ännu fler om man lägger till de som tidigare har varit medlemmar. Det finns idag sidor som riktar sig mot målgrupper som akademiker, homosexuella, bisexuella, äldre, de som mest är intresserade av tillfälliga förbindelser och så vidare. Vissa dejtingsajter är uppbyggda kring att man får förslag på potentiella dejtingpartners som bor eller befinner sig i närheten av var man själv är.

Även forskare är förstås intresserade av fenomenet nätdejting, och flera studier har gjorts. Det finns främst tre orsaker till att den här formen av dejting har blivit så populärt. Vår datorvana, möjligheten till anonymitet och att man kan vara mer rakt på sak är det som lockar. Man känner sig heller inte lika förödmjukad om man blir ratad på nätet som om man hade blivit det i verkliga livet. Många upplever att när man skriver på nätet är det lättare att vara öppen och rak, och att prata om sina behov. Skillnaden mellan att gå ut på krogen för att leta upp en dejt och att dejta på internet är att det första baseras mer på fysisk attraktion och det senare fokuserar mer på intellekt och intressen. Diskussionen kan bli djupare än vanligt.

Man bör alltid vara försiktig när man ska träffa någon man träffat på nätet, eftersom man inte till fullo kan veta att den man pratar med är den som den verkligen utger sig för att vara. Tyvärr har vissa helt andra intentioner än man själv har. Att träffas på en offentlig plats första gången är därför en god idé. Man ska heller aldrig låna ut eller ge pengar till någon man bara pratat med på internet.

Leave a Reply

mts_best