Lunarstorm – Nordens första mötesplats på webben

Alla som hade en sida på Lunarstorm minns vi nog de blinkade små fötterna uppe i hörnet när någon skrivit i ens gästbok eller flaskan som flöt när man hade fått mail. Lunarstorm kan man säga var vår första version av community-sida och helt klart början på de sociala mediernas väg för oss i Sverige. Att tänka tillbaka på tiden då Lunarstorm var som störst kan också ge en god idé om hur mycket vi har utvecklats på bara drygt 20 år. På den tiden så ringde man upp internet via modemet och ingen kan nog undgå att minnas de igenkännande signalerna som tjöt högt varje gång man skulle koppla upp sig, och för att inte tala om hur dyrt det var. Då var man inte kontaktbar hela tiden utan fick lugnt sitta och vänta på sin tur i dataöarna på skolan. Den blå, orangea designen och Lunarstorms egen maskot

Historian bakom Lunarstorm

Lunarstorm startades den 1 januari år 2000 och växte oerhört snabbt med många som ville bli medlem på den nya community-sidan. 2001 hade Lunarstorm över över 600 000 medlemmar men då de inte hade någon inkomst på något från sidan så hade de svårt att finansiera det hela. För att kunna finansiera Lunarstorm så startade ägarna då betaltjänster som man betalade via mobiltelefoner. Bland annat Lunarstorm Pro som gav användarna tillgång till ännu mer finesser på sin privata sida. Bland annat kunde man själv skapa sin egen personliga sida där man hjälp av koder kunde designa den precis som man önskade. Profilbilderna i början var tecknade figurer och alla hade konstiga användarnamn så som _C_o_O_L_butterflygirl13 och liknande. Det var inte vara historia som skapades för att bana vår väg för sociala medier utan också i mångas personliga liv, som t.ex. att Foppa träffade sin fru på Lunarstorm är ju en ganska häftig grej. Efter Lunarstorms stortid så skapade sedan ägarna även Bilddagboken där användarna hade möjlighet att dela sin vardag i bilder.

Framtiden för sociala medier

Att Lunarstorm skulle skapa en sådan historia kanske vi inte var medvetna om då internet var så pass nytt, men det skapade helt klart något som sedan fortsatt i rasande takt. Bilddagboken som skaparna öppnade upp senare blev också en stor internet-succé med många som delade sina bilder. Idag har vi Facebook och Instagram som de två största community-sidorna vi använder, som dessutom är internationella och används av miljontals människor. Vi har alltså upplevt krånglet med att koppla upp sig via modem till att vi idag är uppkopplade i princip överallt i hela världen vilket skapat en hel del möjligheter på många plan. Idag är internet helt klart ett ställe man kan göra allt på, både via sociala medier, bloggar, frilansjobb och liknande sysselsättningar. På netjobs.com kan du som letar efter nytt jobb säkerligen hitta något intressant om du drömmer om att bli försörjande via internet eller bara är sugen på att göra en förändring.

Leave a Reply

mts_best